Знімальний процес документальної стрічки “Птах душі”

Кадр зі зйомок складно постановочної сцени самоспалення Василя Макуха, колишнього вояка УПА, громадського діяча.
5 листопада 1968 року на знак протесту проти комуністичної тоталітарної системи, колоніального становища України, політики русифікації та агресії СРСР проти Чехословаччини, Василь Макух здійснив акт самоспалення на Хрещатику у Києві. За сюжетом фільму Василь Стус став свідком цієї події.
29 квітня розпочалися зйомки повнометражного художнього фільму “Птах душі” (робоча назва) про життя видатного українського поета і політв’язня Василя Стуса.
Проект фільму «Птах душі» став одним із переможців 10-го конкурсного відбору Держкіно. Режисер – Роман Бровко, оператор Костянтин Пономарьов, автори сценарію – Сергій Дзюба та Артемій Кірсанов, продюсер – Артем Денисов.
Птах душі» – це метафорична історія про трагічну і загадкову смерть найпотужнішого поета-шістдесятника, правозахисника, героя України – Василя Семеновича Стуса та його боротьбу із радянською системою. Події фільму розгортаються під час останньої спроби КДБ спокусити поета химерною «свободою».
Жанр – біографічна драма, трилер.
У ролях: Дмитро Ярошенко, Олег Масленніков, Віталій Салій, Євгенія Гладій, Карина Шереверова, Катерина Вишнева, Діана Розовлян та інші.
Зйомки проходили за сприяння Kyiv Film Commission (Київської кінокомісії). Висловлюємо подяку Сергію Міранкову за оперативне сприяння в організації проведення такого важливого знімального процесу. Також дякуємо патрульній поліції Києва та її голові Юрію Зозулі за охорону громадського порядку під час зйомок.
Відділ кінокомісіі м. Києва є структурним підрозділом комунального підприємства виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) «Київський міський туристично-інформаційний центр» (КП «КМ ТІЦ»). Це офіційна міська організація, яка займається промоцією та пристосуванням Києва для виробництва аудіовізуальних продуктів (кіно, реклама, музичні відеокліпи), а також надає консультаційні та інформаційні послуги у сфері виробництва та сприяє проведенню зйомок на території Києва.
Прем’єра фільму планується на початку 2019 року.
Ссылка на основную публикацию