У Києві почалися зйомки художнього фільму «Птах душі» про Василя Стуса

Репортажна зйомка: alpina-production

 На першотравневі свята було частково відновлено радянський Хрещатик кінця 1960-х років і знімалась сцена з палаючою людиною

Кінокомпанія UM-GROUP 29 квітня на Хрещатику у Києві офіційно почала знімальний період повнометражного художнього фільму «Птах душі» (робоча назва) про видатного українського поета і політв’язня Василя Стуса. Виробництво картини – UM-GROUP за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Після традиційного розбиття тарілки знімальною групою відбувся перший день зйомок. Частину вулиці Хрещатик біля арки з виходом на вулицю Лютеранську буде декоровано, якою вона була за радянських часів кінця 1960-х років.

Там же знімалася сцена самоспалення Василя Макуха, колишнього вояка УПА, громадського діяча.

5 листопада 1968 року на знак протесту проти комуністичної тоталітарної системи, колоніального становища України, політики русифікації та агресії СРСР проти Чехословаччини, Василь Макух здійснив акт самоспалення на Хрещатику у Києві.

За сюжетом фільму Василь Стус став свідком цієї трагічної події і намагався врятувати Макуха від загибелі.

На першу сцену із самоспаленням були залучені кілька десятків акторів масових сцен, каскадери, постановники трюків, щоб якомога правдивіше відтворити ті події під час зйомок. Зйомки тривали усю ніч з 29 на 30 квітня.

Проект фільму «Птах душі» став одним із переможців 10-го конкурсного відбору Держкіно. Режисер – Роман Бровко, оператор Костянтин Пономарьов, автори сценарію – Сергій Дзюба та Артемій Кірсанов, продюсер – Артем Денисов.

Птах душі» – це метафорична історія про трагічну і загадкову смерть найпотужнішого поета-шістдесятника, правозахисника, героя України – Василя Семеновича Стуса та його боротьбу із радянською системою. Події фільму розгортаються під час останньої спроби КДБ спокусити поета химерною «свободою».

Жанр – біографічна драма, трилер.

У ролях: Дмитро Ярошенко, Олег Масленніков, Віталій Салій, Євгенія Гладій, Карина Шереверова, Катерина Вишнева, Діана Розовлян та інші.

Прем’єра фільму планується на початку 2019 року.

Режисер-постановник фільму Роман Бровко: “Наше завдання – зробити, аби Стус був зрозумілим і відомим для сучасної аудиторії. Тим, кому сьогодні 20-30-40 років”.

Автори сценарію Сергій Дзюба і Артемій Кірсанов готувалися дуже ретельно, вивчаючи багато матеріалів і спогадів про життя Василя Стуса, адже мало українських сучасників знають про творчість і боротьбу з радянської системою цієї дивовижної людини.

Сергій Дзюба: “Брали матеріали з книг, які написані сучасниками Стуса, потім зустрічались із сучасниками, з людьми, які останні дні були поряд зі Стусом в таборі у Пермі”

Артемій Кірсанов: «Свого часу ми проводили опитування на вулицях Києва і були вражені тим, що мало хто знає про Стуса».

На головну роль поета і політв’язня Василя Стуса відбирали актора з-поміж більше 50 претендентів, кастинг проходили 27 чоловіків. Було затверджено київського актора Дмитра Ярошенка. Про те, що він дуже схожий на Василя Стуса, йому говорили ще зі студентських років.

Дмитро Ярошенко народився 30 серпня 1986 р. в м. Жовті Води Дніпропетровської обл.

У 2007 р. закінчив Київський національний Університет театру, кіно і телебачення ім. І.К. Карпенка-Карого (спеціальність – актор театру і кіно, курс Л.С. Танюка).

Зіграв більше 20 ролей у театрі. Колишній актор Київського центру сучасного мистецтва “ДАХ”.

Фільмографія складається з близько 10 ролей, серед яких українсько-американський фільм Julia Blue, де він зіграв пораненого бійця АТО, а також проект Юрія Хусточки і Віктора Придувалова StereOrpheo.

Василь Семенович Стус – український поет, перекладач, прозаїк, літературознавець, правозахисник. Один із найактивніших представників українського культурного руху шістдесятників. Лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка (1991), Герой України (2005, посмертно).

За власні переконання щодо необхідності збереження й розвитку української культури зазнав репресій з боку радянської влади, його творчість була заборонена, а він сам був двічі засуджений до тривалого перебування в місцях позбавлення волі, де й загадково загинув 1985 року.

Зйомки проходили за сприяння Kyiv Film Commission (Київської кінокомісії). Кінокомпанія UM-GROUP висловлює подяку Сергію Міранкову за оперативне сприяння в організації проведення такого важливого знімального процесу. Також дякує патрульній поліції Києва та її голові Юрію Зозулі за охорону громадського порядку під час зйомок.

Відділ кінокомісії м. Києва є структурним підрозділом комунального підприємства виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) «Київський міський туристично-інформаційний центр» (КП «КМ ТІЦ»). Це офіційна міська організація, яка займається промоцією та пристосуванням Києва для виробництва аудіовізуальних продуктів (кіно, реклама, музичні відеокліпи), а також надає консультаційні та інформаційні послуги у сфері виробництва та сприяє проведенню зйомок на території Києва.

Ссылка на основную публикацию