«Стус випереджав свій час»

Вчора ввечері на розі Хрещатику й вулиці Лютеранської багато перехожих старшого й середнього віку явно пережили недобре дежа вю: в арці, що веде на Лютеранську, висіли штандарти з Леніним і гасло “Слава великому Октябрю”, напроти ціла трибуна  рясніла червоними прапорами й портретами членів Політбюро, на тротуарі веселий торговець з Кавказу продавав мандарини, користуючись допотопними вагами.

Так виглядав перший день зйомок повнометражного художнього фільму “Птах душі” (робоча назва).

“Птах душі” – це історія про трагічну й загадкову смерть великого поета-шістдесятника, правозахисника, героя України Василя Стуса та його боротьбу із радянською системою. Як зазначають автори, “події фільму розгортаються під час останньої спроби КДБ спокусити поета химерною “свободою””. Для зйомок першої сцени власне й було частково відновлено радянський Хрещатик кінця 1960-х років. Того ж вечора зняли одну з найбільш трагічних сцен стрічки – самогубство Василя Макуха, колишнього вояка УПА, громадського діяча. Як відомо, 5 листопада 1968 року на знак протесту проти комуністичної тоталітарної системи, колоніального становища України, політики русифікації та агресії СРСР проти Чехословаччини, Василь Макух здійснив акт самоспалення прямо в центрі Києва.

Проект “Птах душі” став одним із переможців 10-го конкурсного відбору Держкіна. Режисер –  Роман БРОВКО, оператор Костянтин ПОНОМАРЬОВ, автори сценарію – Сергій ДЗЮБА та Артемій КІРСАНОВ, продюсер – Артем ДЕНИСОВ, у ролях – Олег Масленніков, Віталій Салій, Євгенія Гладій, Карина Шереверова, Катерина Вишнева, Діана Розовлян.

Роль Василя Стуса у фільмі зіграє актор Дмитро ЯРОШЕНКО. Дмитро народився 30 серпня 1986 р. в місті Жовті Води Дніпропетровської області, в 2007 р. закінчив Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. І. К. Карпенка-Карого (спеціальність – актор театру і кіно). В його доробку понад 20 ролей у театрі. Колишній актор Київського центру сучасного мистецтва “ДАХ”. Фільмографія складається з близько 10 ролей, серед яких українсько-американський фільм Julia Blue, де він зіграв пораненого бійця АТО, а також проект Юрія Хусточки і Віктора Придувалова StereOrpheo.

Режисер Роман Бровко розповів  про новий фільм:

– Наша мета – зробити Стуса більш зрозумілим і доступним для молодої сучасної авдиторії. Коли є певна історична постать, то треба перш за все показувати її, як вона була, її життєве кредо, та її позиції. Я виходитиму з правди.

Постать Стуса й сьогодні є надихаючою. Єдине, що треба не передати куті меду, бо коли в нас актори приходили на кастінги і починали грати Стуса, я часто казав: “Стоп. Заспокойся. Ти зараз граєш такого Стуса, ніби це людина-пам’ятник, людина-постамент, на тобі весь тягар долі дисидентів, шістдесятників, півтори тисячі років української складної суперечливої історії. Скинь усе це. Так, Стус був чоловік міцний, чоловік з характером, але він не вважав себе героєм. Будь живим, будь собою”. Це серйозна проблема. Зі Стуса намагаються зараз робити геть не ікону. А ми маємо показати людину зрозумілу, доступну,  щоб глядачі дивилися і впізнавали цей характер як сучасний. Адже певні історичні факти доводять, що Стус був досить прогресивним, авангардним, оригінальним для свої епохи, випереджав свій час.

Прем’єра фільму планується на початку 2019 року.

 

Ссылка на основную публикацию